Kako si opravdavamo to što ne štedimo?

Ako smo u lošoj financijskoj situaciji, velika je vjerojatnost da se ona neće popraviti sama od sebe.

Već sam u nekoliko navrata spomenula da treba biti proaktivan i da treba napraviti prvi korak. Promjena sigurno nije laka, traži s naše strane puno truda i vremena, ali i stvari koje mislimo i koje govorimo sami sebi mogu utjecati na naš napredak.

Evo nekoliko takvih stvari koje govorimo sami sebi, a koje mogu utjecati na našu nespremnost da štedimo;

  • Ne mogu si priuštiti da štedim! Razumijem tu rečenicu, jer sam ju i sama koristila ranije i vjerovala u nju. Mislila sam kako trebam imati puno dodatnog novca za štednju. Ako ne mogu uštedjeti puno – čemu štedjeti? Kad bi se pojavilo nešto ekstra novca, kupila bih stvari koje mi često nisu bile baš potrebne 😞. S vremenom sam ipak došla do toga da treba štedjeti i male iznose ako su na raspolaganju, jer 20,00 kuna tu, 50,00 kuna tamo i nakupi se. Pa tako ako uštedite npr. 1000,00 kn kroz neki period – bio on i godinu dana – nekome se to ne čini puno, ali opet tih 1000,00 kn niste imali prije, što je samo po sebi već uspjeh. A da ne kažem da vam mogu dobro doći u nekoj neplaniranoj situaciji ili biti početak i neke veće štednje.
  • Bit će vremena za štednju! – Ova isprika nije ista kao i gornja; u ovom slučaju možda imate dovoljno novaca, ali odgađate štednju. Mladi ste, nedavno ste počeli zarađivati, želite si priuštiti neke stvari u životu i mislite – stignem štedjeti! Kako ono ide; “tik-tok vrijeme curi…” 🙂 ? Ako stalno odlažete početak štednje, opravdavate si to na raznorazne načine, mogli bi doći i do vremena kad nećete moći štedjeti ili ćete potrošiti godine da nadoknadite propušteno. I još je jedna prednost kad počnete rano; bolje ćete moći iskoristiti princip složenog ukamaćivanja. Ako se još niste susreli s pojmom složena kamatna stopa, a imate pet minuta na raspolaganju, pogledajte ovaj video Tonija Miluna u kojem objašnjava složeno ukamaćivanje.
  • Svi žive na dug – zašto ne bih i ja! Rekla bih da mi Hrvati obožavamo rečenicu “Može i na rate!” Često puta se tako požalim frendicama kako je nešto skupo i kako si to ne mogu priuštiti, i na to dobijem savjet – pa možeš to kupiti na rate! I onda si tako pomislimo – pa ako svi žive na dug, zašto ne bih i ja? Pogrešno! Ne žive svi na dug. Znam ljude koji nemaju kredite, koji nemaju kreditne kartice i žive sasvim zadovoljno, a znam i dosta njih koji su u dugu. Dakle, ako želite živjeti bez nepotrebnog duga, to je moguće i ostvarivo. Prvo, ne slušajte toksične savjete i pročitajte moj post Najgori financijski savjeti koje sam ikad poslušala. Ako ste već u dugu, vjerujte da ga možete riješiti kratko i efikasno, jer motivacija za promjenu proizlazi iz vašeg uvjerenja. 🙂

Evo toliko u ovom kratkom postu i ne zaboravite; Tko štedi, taj ima!

Ako vam se ovakvi sadržaji sviđaju, pridružite se mojoj e-mail listi za motivaciju i inspiraciju u štednji. Hvala 🙂 !

Jedna misao o “Kako si opravdavamo to što ne štedimo?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s