Kako platiti za studij i tko to može? 😕

I evo kraja još jedne, makar neuobičajene, školske godine, a vi ste maturant ili ste roditelj maturanta. I već ste se negdje početkom godine počeli nervirati i gristi nokte….

Kao maturant prijavili ste se na hrpu studijskih programa i po ocjenama niste još “upali”.

Treba dobro napisati maturu – to će vam znatno popraviti šanse za upis na željeni studij. Prije toga treba se pripremiti. Pa ako vaša škola nije imala dodatne programe za pripremu, roditelji su “uletili” i platili pripreme. I što ako sve to nije pomoglo da “upadnete” bez plaćanja?

Jedna od prednosti današnjeg doba je u tome da praktički većina srednjoškolaca, koja to želi, može nakon završene srednje škole upisati studij bez obzira na ocjene, ali ta prednost ima i svoju cijenu. I ta cijena je za neke studijske programe poprilična.

Bez namjere da sad idem u detalje koji studij koliko košta, samo kratko – cijene privatnih studija se okvirno kreću od 19.500,00 kn do 6.300 EUR-a (manje od 50.000,00 kn) po semestru. Negdje postoji mogućnost plaćanja na rate, što naravno poskupljuje cijenu studija, a negdje ta mogućnost ne postoji. Dobro je kod privatnih studija što se neki mogu upisati i bez položene državne mature.

Ako ipak položite državnu maturu, a nemate dovoljno bodova za studij bez plaćanja postoji mogućnost studiranja na državnim sveučilištima uz plaćanje – za što treba odvojiti od 7.200,00 kn do ca.12.000,00 kn po semestru.

A recimo da maturant uspije upasti na redovni studij bez plaćanja participacije, ali u nekom drugom gradu od onog u kojem živi. Ima li tu ikakvih troškova? Pa, naravno da ima; od troškova smještaja, prijevoza, hrane, džeparca pa do npr. godišnjeg članstva u knjižnicama.

Studiranje je sve dostupnije, ali nije uvijek besplatno -Photo by Pixabay on Pexels.com

Pa i za redovne studente treba računati najmanje 500 do 1000 kuna prilikom upisa, a na kasnijim semestrima, ako prenose neki nepoloženi ispit u sljedeći semestar, još dodatnih 1000 kuna po ispitu.

I sad se već lagano hvatate za glavu! Ili ne? Možda ste već uspjeli uštedjeti za studij svog djeteta na vrijeme, pa vas ovo sve ne brine.

Ali što sa svima onima koji se sad tek suočavaju s tim problemom? Kako financirati studij?

Je li to na roditeljima ili na samim studentima?

U Americi postoje ozloglašeni studentski krediti, koje ljudi sa završenim fakultetima otplaćuju još desetljećima nakon završenog studija.

Kod nas su se također pojavili studentski krediti za obrazovanje, ali čini mi se da se opet sve vraća na roditelje – ovaj put u funkciji jamca, jer kako će se zadužiti student koji nema nikakve prihode? Kamatne stope se kreću od 3,60% do 5,08%, ali vodite računa da su maksimalni iznosi tih kredita ograničeni, pa ako trebate npr. 24.000 EUR-a (recimo za 4 semestra najskupljeg studija) to nudi samo jedna banka. Više o tome možete pogledati na https://www.moj-bankar.hr/Kredit/Studentski-krediti. Predlažem da vrlo dobro proučite i sitna slova, jer neke banke imaju npr. sustav 60:40 tj. 60% sredstava se odmah prebacuje na fakultet.

I evo, sad kad smo sve to nabrojali, ispada da studenti sami ne mogu baš puno napraviti po pitanju financiranja studija. Oni s boljim ocjenama će upisati studije bez plaćanja školarine ili participacije ili nazovite-to-kako-god-hoćete. A što se tiče stipendija za studiranje, čini se da su i one nekako rezervirane za bolje učenike ili one lošijeg socijalnog statusa.

Eto, dragi roditelji sigurno vas nisam razveselila ovim postom, ali dobro se informirati. A za one s mlađom djecom – možda početi odmah i štedjeti za školovanje 🙂 .

Ako već plaćate studij – moj savjet bi bio da se ne zadužujete odmah za čitav iznos školarine, već da pokušate rješavati financije godinu za godinom. Prvi razlog za to je što ne znate kako će se stvari razvijati, hoće li se željeni studij pokazati kao neželjeni, ili će vaš student iz nekog razloga odustati od studija, a vi ste zaglavili s kreditom. A drugi je razlog što će se i vaši studenti na višim godinama moći barem djelomično uključiti u plaćanje participacije bilo honorarnim poslovima ili radom ljeti. Njih će to možda dodatno motivirati da završe studij, a vama će olakšati život! 🙂

Jedna misao o “Kako platiti za studij i tko to može? 😕

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s