Banke i njihove reklame; što nam prodaju i kako🤨?

Raspjevani i rasplesani službenici koji preskaču šaltere, super heroji s kockicama na trikou, bankovni službenici koji sjede s kacigama na glavi u uredu da im kamate na padnu na glavu, junaci koji jašu jednoroge… Zvuči kao da sam se posvađala s mozgom?

Ali ne – sve su to prizori koje smo imali prilike vidjeti u reklamama – i ne tako davno. U reklamama kojima banke promoviraju svoje proizvode. A koji su to proizvodi banke – evo npr. krediti, štednja, kartice… Ako niste znali sve su to bankovni proizvodi na kojima banke zarađuju od građana koji ih koriste.

Možemo li u svom životu bez banaka? Teško! U nekom periodu svog odraslog života trebat ćete se odlučiti za neku banku, ako ništa drugo da preko nje primate plaću. Pa zašto se banke moraju reklamirati? Trenutno ih u Hrvatskoj ima 20-tak, a koliko biste ih vi mogli nabrojati? Osim toga, svaki put kad banka “lansira” novi proizvod – treba ga i predstaviti naravno – tako smo dobili prvo Internet bankarstva, pa mobilna bankarstva, i hrpu drugih proizvoda.

No, vratimo se mi na reklame.

Ako se radi o reklamnoj kampanji, onda banka osmisli neko lice koje nosi tu reklamu – pa je tu bilo svega; gore navedenih super heroja, pa nekog smotanog tipa kojemu se pridružila poznatija estradna ličnost…. Moram priznati da mi je ovaj zadnji bio vrlo zabavan, gledljiv i duhovit – volim određenu dozu samo-ironije u takvim reklamama, a lik Andrije je upravo to postigao.

Po meni, jedna od boljih kampanja je bila i sa “ljubiteljicom banke” koju ogovaraju u frizerskim salonima, koja izaziva opću konsternaciju u kafiću kad izjavi da je zadovoljna svojom bankom. Ovdje su kreatori reklame lukavo odigrali na kartu hrvatskog mentaliteta i naše potrebe da stalno kukamo, žalimo se i da smo nezadovoljni pruženim uslugama 🙂 .

No, zato me nedavno zamislila jedna druga reklama – majka u brizi jer je kćer dobila ponudu za studij vani, ne zna kako bi to riješila jer jednostavno nema novaca i onda se odluči za kredit. I svi sretni… a trebaju li biti? Opet se igra na hrvatski mentalitet – naše mišljenje da obrazovanje kupuje kartu za dobar život. I svi misle da im djeca trebaju nešto “završiti”. A je li zaduživanje put do ostvarenja tog cilja? I koliko se zadužiti? Zašto banka ne bi ponudila neki drugi proizvod umjesto gotovinskog kredita – štednju za studij i to štednju koja bi donosila pristojne kamate.

Zamislite, u drugim državama postoje i takvi proizvodi, a ne samo krediti.

No, bez želje da kukam što živimo na području koje se tretira kao Balkan, gdje se zarađuje na ljudima i njihovim financijskim problemima, gdje im se prodaje filozofija da treba sve ostvariti odmah i bez truda, a onda plakati kad krediti stignu na naplatu i bez želje da reklamiram bilo koju banku stavljam ovaj filmić u kojem glumac Borko Perić improvizira na snimanju reklame koji me dosta nasmijao, jer ovo je ipak zabavno o financijama 🙂 .

Sviđaju ti se sadržaji na mom blogu? Pridruži se mojoj e-mail listi za inspiraciju i motivaciju za štednju i upravljanje novcem. Hvala!

2 misli o “Banke i njihove reklame; što nam prodaju i kako🤨?

  1. Povratni ping: Što mi banka predlaže umjesto štednog računa?!🤔💰 | Štedimo

  2. Povratni ping: Jedan kredit da zamijeni sve – ima li refinanciranje smisla?🤔 – Štedimo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s