Ljubav i novac; Kako umanjiti svađe oko financija?💔

Svi znamo da nije nimalo romantično razgovarati s partnerom/partnericom o financijama, ali opet te iste financije uzrokuju i te kakav stres u vezi. A stres zbog financija i neprestane svađe između partnera mogu rezultirati…pa, zaključite i sami.

Možda ste tek na početku svoje veze, pronašli ste osobu s kojom želite podijeliti sve, planirate možda već i vjenčanje (koliko god to trenutna situacija dopušta), a jeste li možda popričali i o financijama ili tu temu “gurate pod tepih”?

Prije nego prenesete svoju četkicu za zube i pidžamu u zajednički stan, zašto ne porazgovarate i o sljedećim temama i ako jednom razjasnite neke stvari možda ćete izbjeći statistiku svađa o financijama;

Dobra komunikacija u vezi rješava mnogo toga – Photo by Vera Arsic on Pexels.com
  • Koliko tko zarađuje, što imate i što dugujete – Kako uopće započeti razgovore ove vrste? Sigurno nisu baš ugodni, jer temu zarade, pa čak i dugova, mnogi doživljavaju kao vrlo osobnu i ne žele je dijeliti. Da vas koji ste u dužim vezama netko pita koliko točno zarađuje vaš partner/partnerica znate li ili samo pretpostavljate? Ako raspolažete djelomičnim informacijama, a nemate cijelu sliku, kako možete raditi precizne planove za budućnost? Iskrenost i dobra komunikacija samo jačaju vezu. Ako vam je teško to izgovoriti, možete npr. poslati partneru/partnerici e-mail s podacima (moja trenutna plaća =.., moji dugovi=.., moja štednja=..). Nakon toga možete sjesti i prokomentirati brojke zajedno 🙂 .
  • Što je tvoje, što je moje, što je naše? – Naravno da ne ulazimo u vezu svi iz iste pozicije – netko dolazi iz bolje materijalne situacije i unosi više toga materijalnog, drugi nešto manje. Zato nije loše popričati i o tim temama, jer kako se veli “čist račun, duga ljubav”. No, ova točka se ne odnosi samo na osobnu imovinu koju unosite u vezu, već i na planiranje kako ćemo u budućnosti upravljati financijama – zajednički ili podjelom odgovornosti. Više o tome možete pročitati i u postu Vječna tema u braku: zajedničke ili odvojene financije. Bez obzira oko kojeg se modela dogovorite, budite prije svega fleksibilni, jer nikad ne znate što nosi život, i tko će od vas u kojem trenutku možda morati “povući” ukoliko se drugi partner nađe u problemima. Ako sve “štima” dogovorite se i o tome, da svatko od vas ima određeni iznos za trošenje na vlastite želje i potrebe, jer po meni, ako želite zadovoljstvo u vezi, to je jedino održivo rješenje.
  • Koji financijski ciljevi imaju prioritet? – Dijeljenje financijskih ciljeva s partnerom/partnericom trebalo bi biti zabavno. Što želimo postići u financijskom smislu; kupiti stan ili kuću; započeti vlastiti posao; ranije se umiroviti; izaći iz dugova; nastaviti obrazovanje; promijeniti postao; promijeniti mjesto stanovanja…..ideje su beskonačne. No, što više financijskih ciljeva to su manje šanse da ostvarite bilo koji od njih. Ako je jedno od vas fokusirano na kupnju stana, a drugo na izlaz iz dugova, i svatko “vuče” na svoju stranu, nećete daleko stići. Zato treba zajedno donijeti odluke o tome čega se želite “uhvatiti” prvo, pa drugo, udružiti snage i sredstva i krenuti prema cilju.

Veza ili brak nije samo emocionalna zajednica, ona je i puno više od toga.

Mnogo vanjskih faktora utječe na vašu vezu, a ako ikako možete izbjeći da jedna od tih faktora budu financije, zašto ne pokušati?

Samo hrabro i štedno!

2 misli o “Ljubav i novac; Kako umanjiti svađe oko financija?💔

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s