Fokusirani na financije; vrijeme za proljetni pregled vaših financija! 🌺

Znam da ste početkom godine, kao i ja, radili planove za svoje financije – znam jer je gledanost objave Fokusirani na financijske ciljeve bila ogromna. A sad smo već nekoliko mjeseci “zagazili” u ovu godinu, došlo je proljeće, pospremate i čistite svoje stanove i kuće, pa hajde da se malo pozabavimo i financijskim planovima – gdje smo, što se dogodilo, što treba mijenjati! Napravimo financijsko proljetno čišćenje 🙂 .

  1. Provjerite svoje financijske ciljeve – Jesu li vaši financijski ciljevi još uvijek isti ili se nešto u međuvremenu promijenilo. Ako ste ciljeve zapisali onda ih možete pregledati, vidjeti jeste li uspjeli napraviti kakav napredak – npr. nešto uštedjeli, otplatili neki dug? Možete i provjeriti imate li još uvijek iste ciljeve. Bilo bi dobro da se prisjetite zadanih ciljeva i ako ih niste uspjeti ostvariti da vidite zašto?! Što se dogodilo u vašem životu što vas je spriječilo od rada na ciljevima i postoji li šansa da se vratite na zacrtani put.
  2. Započnite s novom navikom štednjeNadam se da ste već počeli štedjeti za neke svoje ciljeve, ali možda je u međuvremenu još nešto iskrslo, što niste planirali početkom godine; možda nekome trebaju instrukcije, planirate plaćanje za vozački ispit, netko vas je pozvao na vjenčanje ili proslavu diplome… Ako nemate dovoljno ušteđevine za te ciljeve, vrijeme bi bilo da počnete što prije odvajati novac. Početkom godine dala sam neke savjete kako početi štedjeti s manjim iznosima, pa možete pogledati npr. Još ideja za štednju malih iznosa – Izazov štednje 26 tjedana.
  3. Prekontrolirajte svoje troškove – Počnite s kontrolom fiksnih troškova – režija, kredita, svega onoga što vam dolazi na naplatu redovito, svaki mjesec. Provjerite je li se možda smanjio koji od tih troškova i time vam otvorio prostor za štednju. Obično nam u proljetnim mjesecima počnu “padati” troškovi za grijanje, pa čak i za struju. A da se ne ponavljam, puno više informacija o fiksnim troškovima možete pročitati i u postu Gdje pronaći novac za štednju – fiksni troškovi.

Nadam se da vam nisam zadala previše posla s ovim “čišćenjem” financija.
Kao i čišćenje i pospremanje stana ili kuće i pospremanje financija traži krv, znoj i suze. Ma šalim se – ali traži određeni napor i trud s vaše strane. Treba biti u tijeku sa stanjem na računima, stanjem dugova i štednje i ako nemate naviku kontrole financija baš svaki mjesec, možda ovakav kvartalni pregled nije prezahtjevan.

Sjetite se samo zadovoljstva kad pospremite kuću i vidite rezultate. Vjerujem da ćete isto osjećati i poslije pospremanja financija.

Samo hrabro i štedno!

Jedna misao o “Fokusirani na financije; vrijeme za proljetni pregled vaših financija! 🌺

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s