Moja iskustva s trećim stupom dobrovoljnog mirovinskog fonda

Zašto bih sumnjala u to kad mi netko kaže da je pametno štedjeti za mirovinu?!

Tim više što sam u obitelji imala prilike doživjeti kako je to kad netko ode u invalidsku mirovinu (radi bolesti naravno) i s dobre plaće spadne na jadnih 1.500,00 kuna. Strašno!

A što možemo očekivati od mirovine kad odradimo svoj radni staž?

Kažu statistike da je prosječna hrvatska mirovina nekih 40% vaše plaće, naravno pod uvjetom da je poslodavac uplaćivao sve doprinose u punom iznosu.

Može li nam taj postotak osigurati životni standard na koji smo navikli?

Mislim, u mirovini neki troškovi otpadnu – prijevoz do posla, troškovi poslovne odjeće i obuće, gableci, kave s kolegama…

No zato nastanu neki drugi troškovi – prvenstveno vezani uz održavanje zdravlja, a i tko zna što još iskrsne 🙂 .

E sad – zašto sam u naslovu napisala “iskustva”?! Zato što sam imam iskustva s dva fonda – jednim otvorenim, a drugim zatvorenim.

Dakle za otvoreni fond koji sam odabrala davno prije 2019. godine pravilo je bilo da se novac može početi “povlačiti” s navršenih 50. godina života. Mogla sam odjednom podići 30 posto ušteđenog iznosa, sa svim poticajima i prinosom fonda, a ostatak se – budući da nije bila neka velika svota – isplaćuje tijekom 5 godina u mjesečnim ratama na tekući. I ljudi moji – to funkcionira!

Drugi ili zatvoreni fond je naravno onaj koji je osnovao poslodavac i u njega se mogu učlaniti samo zaposlenici tog poslodavca. Pravila su manje više ista, a razlika je da i poslodavac nešto uplaćuje u taj fond. Dugo sam razmišljala o tome, da li se uopće učlaniti u taj fond jer mi se nije sviđao upravitelj fonda i godišnji prinos, ali eto…ipak je prevagnulo to što i poslodavac daje poticaje.

Pobrinite se za bezbrižnu mirovinu – Photo by MART PRODUCTION on Pexels.com

Imate li neka sredstva koja želite uložiti zašto ne odabrati neki dobrovoljni mirovinski fond i u njega uplatiti godišnje iznos do maksimalno 5.000,00 kn/ili po novom 663,61 eura. (na iznose iznad navedenog ne dobivaju se državni poticaji).

Ako ste tek na početku radnog vijeka, možda vam se taj savjet čini glupim jer do tih novaca nećete nikako moći prije navršene 55. godine – država nas štiti od nas samih 😦 .

To nekome na početku radnog vijeka izgleda kao predaleka budućnost.

Da, istina je – ali ako tražite način štednje na duge staze ima to i neke svoje prednosti; – uplaćujete kad možete i ako možete, nema kazni za neuplaćivanje, a iznos koji ste uplatili ipak ostvaruje prinos. Osim toga, sredstva su nasljedna, ne mogu biti predmetom ovrhe i ne ulaze u stečajnu masu.

Otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova u Hrvatskoj ima 8 i to su (abecednim redom);

AZ Benefit, AZ Profit, Croatia osiguranje, Croatia osiguranje 1000A, Croatia osiguranje 1000C, Erste Plavi Expert, Erste Plavi Protect, Raiffeisen DMF.

Usporedbu fondova i njihove prinose možete pogledati ovdje; https://hrportfolio.hr/mirovinski-fondovi.

Ako želite još nešto detaljnije o mirovinskim fondovima, napišite mi u komentarima što vas zanima.

Jedna misao o “Moja iskustva s trećim stupom dobrovoljnog mirovinskog fonda

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s