Novac u filmovima; American Made (2017.)

Jeste li ikada zamišljali da imate hrpe i hrpe novaca, više nego što vam treba i više nego možete potrošiti?

Jeste li ikada zamišljali kako bi bilo da svaki tjedan dobijete vreću ili – još bolje – kofer pun gotovine 🙂 ?!

Zamislite da tu istu gotovinu držite u kutijama za cipele i da od novaca ne možete pronaći cipele. Ako su vam takve slike ikada pale na pamet – pogledajte ovaj film iz 2017. godine s Tom Cruise-om u glavnoj ulozi.

Moram priznati da je meni ovaj film nekako prošao “ispod radara”, pa smo ga suprug i ja tek nedavno pogledali na Netflixu na preporuku mlađeg člana obitelji.

Film se donekle bazira na životnoj priči Barry Seal-a, američkog komercijalnog pilota koji je postao glavni krijumčar oružja, droge i novca za Medellín Kartel (predvođen Pablom Escobarom i braćom Ochoa). Osuđen za krijumčarenje, postao je doušnik za DEA (US Agencija za suzbijanje droga), a kasnije navodno i doušnik za CIA-u. Dokazi koje je pravi Barry skupio poslužili su za prve optužnice za šverc droge protiv Escobara i braće Ochoa.

I eto, režiser Doug Liman i Tom Cruise pronašli su nešto zabavno u čitavoj toj priči i nastala je ova akcijska komedija s dramskim elementima. Ako još niste čuli za režisera Limana (kao ni ja donedavno) sigurna sam da ste čuli za filmove koje je on režirao – Bourneov ultimatum, Gospodin i gospođa Smith 🙂 . Zbog zaštite autorskih prava nisam mogla ubaciti sliku Tom Cruisa iz ovog filma, ali zamislite ga u najboljem izdanju, preplanulog, nasmijanog kako nosi avijatičarske naočale i malo dulju kosu. Jesam li vam dala dovoljno razloga da pogledate film 😉 ?

Iako u stvarnom životu Berry Seal, po tekstovima i slikama koje sam uspjela pronaći nije bio nimalo glamurozan, a niti simpatičan (ako razmislite čime se zapravo bavio), Cruise ga je odglumio po uzoru na izmišljeni akcijski lik Ethana Hunta. Priča je uglavnom duhovita, neke scene su urnebesne i sigurno vam neće biti dosadno. Film dosta vjerno prikazuje duh 80-ih, ne samo pomoću filmske palete boja karakteristične za to doba, već i ubacivanjem dokumentarnih video isječaka na kojima se vide Carter, Reagan, Oliver Stone….

Usprkos ozbiljnosti situacije ovo je prava komedija, a to je zapravo i ono što većina kritičara zamjera filmu. Film se ne bavi previše moralnim pitanjima niti posljedicama ozbiljnog problema šverca droge, te samo lagano dodiruje teme poput korupcije i političkog uplitanja u sve sfere života.

No, to nije razlog da ne pogledate ovaj film, uostalom sigurna sam da će vas film zamisliti, a svaka sličnost sa stvarnim ljudima iz našeg okruženja potpuno je slučajna.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s