Dobre financijske navike koje možete prenijeti djeci

Dobro razumijevanje financija i kako one funkcioniraju možda je jedna od najvažnijih stari koje nam trebaju u životu. Zato nikad nije prerano uključiti djecu u učenje o funkcioniranju financija i u donošenje odluka o trošenju i štednji, jer velika je vjerojatnost da to neće nitko drugi napraviti umjesto vas.

Ako mislite da ćete djecu zaštititi od financijske stvarnosti i problema tako što ne govorite o tome, budite svjesni da im zapravo ne dajete vrlo korisne financijske lekcije, koje će im trebati kad odrastu.

Evo mojih razmišljanja što bi bilo bitno prenijeti djeci;

#1 – Budite iskreni o novcu. – Kao roditelji imamo veliki utjecaj na stvaranje financijskih navika kod svoje djece i trebali bi biti primjer financijske odgovornosti. Djeca uče gledajući. Naravno da treba razgovore o novcu prilagoditi njihovoj dobi, jer sigurna sam da ne želite prestrašiti niti preopteretiti svoje dijete informacijama koje možda niti ne razumije. Ako djeca vide da ste pod stresom pokušajte im objasniti zašto ste zabrinuti. Možete djecu i uključiti u uštedu novca u kući – objasnite im kako se štedi novac npr. gašenjem svjetla ili televizora kad nema nikog u sobi, kako se štedi na grijanju zatvaranjem vrata i sl. Ako idu s vama u nabavu namirnica za domaćinstvo možete im na licu mjesta objasniti zašto kupujete neki proizvod, a ne neki drugi ili im možete provući informaciju o namirnicama koje trebamo (kruh, mlijeko) za razliku od onih koje želimo (čokolade, keksi 🙂 ). Naravno da je dobro veću djecu i samu poslati u nabavu, jer nema boljeg od učenja iz osobnog iskustva.

Bilo bi lijepo zatresti drvo novca, kad bi zaista postojalo 🙂

#2 – Naučite ih o vrijednosti novca – Da novac ne raste na grani možda neće baš biti jasno maloj djeci – makar neka već znaju da novac izlazi iz bankomata 😉 – ali s vremenom će doći i saznanje o vrijednosti novca. Ja sam veliki pobornik davanja džeparca, jer djeca kroz njega uče kako rasporediti ono što dobiju da im traje do sljedećeg džeparca. Koliko god to zvučalo jednostavno – i nije uvijek. Pa, pogledajte samo sebe, koliko je ponekad teško “razvući” plaću da izdrži čitav mjesec. Također im dozvolite i da troše dobiveni novac na igračke, igrice i slično. Na taj način im neće kasnije odlučivanje o trošenju stvarati dodatni stres, jer će neke principe, nadajmo se🤔 , naučiti u mlađoj dobi.

#3 -Rano ih naučite da dijele, štede i troše – Neki roditelji otvore štedni račun kad se dijete rodi i počnu na njega stavljati sredstva za razne potrebe djeteta i veće troškove u budućnosti (obično vezano uz školovanje, skuplja putovanja i sl.). Kako djeca odrastaju možete ih učiti da ne potroše baš sav džeparac ili novčane poklone (mislim na one za rođendane, prvu pričest i sl.) , već da dio odvoje na štednju. Dosta banaka ima način nagrađivanja štednje, što je klincima super zabavno – moji dečki se još sjećaju poklona koje su dobivali od banke za neki ušteđeni iznos. Što se tiče dijeljenja mislim da je i to vrlo bitna stavka – bilo bi dobro da nauče da su stvari manje bitne od ljudi, da mogu i pomoći drugima ako su u mogućnosti. A sve započinje od malih nogu; za početak dijeljenjem igračaka i poklanjanjem stvari drugima.

Nadam se da vas se sviđaju ovi savjeti, koji se dobrim dijelom zasnivaju na mom iskustvu, a više o toj temi možete pročitati i ovdje Kako odgojiti financijski pametno dijete?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s