Izjave o financijama koje vaš partner/ica ne žele čuti

Mnogi doživljavaju veljaču kao mjesec ljubavi – zbog Valentinova naravno, ali možda i zato što se nakon dugih zimskih noći, dani pomalo produljuju i budi se osjećaj da je proljeće blizu.

Iako bi sad bilo zgodno pisati o načinu kako proslaviti Valentinovo, o poklonima koji ne koštaju previše, bojim se da ću ove godine preskočiti tu temu zbog eto… pandemijske situacije, ali zašto ne bismo malo popričali o parovima i financijama.

Prije svega nešto kratko o meni i mom partneru – zajedno smo nekih 26 i kusur godina, i imali smo u životu raznih faza – financijskih bonaca i oluja, ali to je vjerojatno tako u svakom odnosu koji traje. Naš princip za organizaciju financija je uglavnom podijeljena odgovornost. Svatko od nas ima svoja financijska zaduženja, već prema sklonostima, ali ako se može “priskočimo u pomoć” jedno drugom ovisno o potrebama i situaciji. No, to ne znači da smo uvijek na isti način gledali na trošenje, financije ili da nikada nismo imali svađe oko novca.

Financije su neizbježne u svakodnevno životu, a naravno da su i dio braka i veze. I ispada da je većina svađa i nesuglasica u vezama upravo rezultat neslaganja oko trošenja, zarađivanja i slično. Pa evo nekoliko izjava koje su siguran uvod u svađu oko novaca;

  • Trebao/la bi više zarađivati – ako ste s nekim u vezi ili braku, onda ste tim, i nadam se da se svaki član tima trudi, pokušava, ali ponekad nam okolnosti ne idu na ruku (kao što u ovom trenutku nažalost svjedočimo svakodnevno). A gdje bi došli timovi, da se članovi međusobno vrijeđaju ili ponižavaju. Po meni odnos ima smisla ako se partneri međusobno podržavaju i ohrabruju u svim situacijama, pa i onim izazovnima. Umjesto izjava ovakvog tipa bolje je imati konstruktivan razgovor o financijama u stilu – Kako možemo poboljšati situaciju? Možda možete pomoći partneru da pronađe bolje plaćeni posao, da se pokuša izboriti za bolju poziciju na postojećem poslu ili nešto slično. A na kraju krajeva i ako se ništa ne promijeni samo jedna kratka napomena – nije toliko bitno koliko netko zaradi, važnije je kako raspolaže s tim što zaradi 🙂 .
  • Ja zarađujem više pa mogu više i (po)trošiti – možda ovo nikad niste rekli, ali možda ste pomislili. Ima nas raznih i živimo u raznim situacijama, ali za svaku vezu je opasna neravnoteža. Ne znam što bi ovakva izjava mogla donijeti pozitivnog, osim što bi možda mogla posramiti drugu stranu i unijeti neravnotežu u brak ili vezu. Ako imate financijsku prednost u nekom trenutku, davanjem takvih izjava samo uništavate povjerenje i ravnotežu. U jednom zdravom odnosu, bez obzira koliko tko zarađuje, nitko ne bi trebao diktirati uvjete trošenja, niti se nametati pri donošenju odluka.
  • Što te briga na što ja trošim svoj novac – Mislim da nitko od nas ne voli da ga se ispituje o svakoj potrošenoj kuni, ali princip veze je da se barem otprilike zna gdje ide novac. Naravno da svi mi imamo neke svoje prioritete u trošenju – meni ne pada na pamet da kupim novi alat za popravak namještaja, ali zato nove cipele 🙂 . Ima i ljudi koji kupe nešto i onda to skrivaju pred partnerom. Ako partneru uopće ne govorite na što trošite novac zapitajte se zašto? Možda vaši problemi nisu samo financijski?
Većina nesuglasica u braku proizlazi iz neslaganja o upravljanju novcem – Photo by Ketut Subiyanto on Pexels.com

Umjesto da svoje vrijeme trošite na ovakve razgovore, sjetite se da je Valentinovo i fokusirajte se na svoju vezu i na pozitivne stvari.

Nije lako u hrpi negativnih informacija i situacija koje nas okružuju ostati pozitivan, ali barem dajte najbolje od sebe 🙂 .

I ne zaboravite – sve je lakše kad se problemi podijele.

Pogledajte i Vječna tema u braku: zajedničke ili odvojene financije.

Jedna misao o “Izjave o financijama koje vaš partner/ica ne žele čuti

  1. Povratni ping: 5 povoljnih ideja za Valentinovo – Štedimo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s