Fokusirani na financijske ciljeve

Zašto se treba fokusirati na neki cilj? Pa jednostavno, da znate kamo idete – mislim u financijskom smislu. Štedjeti bez nekog konkretnog cilja može vas dovesti u napast da potrošite novac koji ste uštedjeli. Biti bez cilja je kao da nekoga zaustavite na ulici i pitate za smjer, a kad vas pitaju kamo idete vi kažete ; Pa, ne znam zapravo.

Vaši financijski ciljevi su putokaz, smjernica, plan slično kao i vaš budžet. No, to ne znači da, ako se nešto promijeni oko vas, vi ne možete prilagoditi svoje ciljeve ili ih čak promijeniti.

Kao i u svakoj drugoj situaciji odrediti financijski cilj samo po sebi nije dovoljno. Nakon što odredite koje financijske ciljeve želite ostvariti u ovoj godini, razmislite i o koracima koje trebate poduzeti kako bi te ciljeve ostvarili. Inače će vaš cilj ostati samo na razini novogodišnje odluke, a svi znamo kako te odluke obično završe. 😉

E sad – ciljevi mogu biti različiti ovisno o tome u kojoj se situaciji nalazite, koliko godina imate, ali ja ću ovdje pokušati podijeliti ih u neke općenite kategorije, a vi sami odlučite koja je od njih vama bitna i potrebna.

Prva grupa bili bi ciljevi za ostvarivanje financijske stabilnosti. To je sve ono što nam pomaže da prebrodimo moguće probleme koji će nas zadesiti u životu i da pri tom ostanemo likvidni, pa bih tu ubrojila hitni fond ( o njemu sam pisala u nekoliko navrata, pa ću na kraju posta dati još jednom poveznicu), sve novčane rezerve koje imamo ili svu imovinu, a naravno i razne vrste osiguranja (od auto osiguranja do životnog osiguranja). Za izgrađivanje financijske stabilnosti prije svega treba vremena. Po meni bolje je da ciljevi budu manji i dostižni, ali bitno je da ste svjesni potrebe za financijskom stabilnosti i da radite na njezinom ostvarivanju.

U drugu grupu bih stavila financijske ciljeve za vaš lifestyle. Čudite se, jer sam u nekoliko postova pisala o tome kako mjere štednje isključuju troškove za lifestyle. To su bili savjeti za ekstremne situacije (ostanak bez posla, drastično smanjenje prihoda), ali u principu svi mi želimo ispuniti svoj život sadržajima – želimo putovati, družiti se, priuštiti si neke stvari koje su nama bitne. Gdje i kako živimo, što kupujemo, iskustva koja u životu skupljamo, pa i donacije ili novac koji nekome darujemo – sve to košta. Ovi ciljevi su zapravo naši ciljevi trošenja, a ne štednje i zato se na neki način “natječu” s ciljevima, npr. financijske stabilnosti. No, opet ako previše štedite, a premalo živite moglo bi vam na kraju biti žao. Zato nemojte zanemariti niti ove ciljeve ako za njih postoji prostor u vašem trenutnom budžetu.

Ako ne odredimo financijske ciljeve nećemo znati za što zapravo štedimo – Photo by Breakingpic on Pexels.com

Treća grupa su financijski ciljevi za osobni razvoj. Tu prvenstveno mislim na ulaganje u sebe. To može biti ulaganje u znanje, u dodatno obrazovanje, a također i ulaganje u zdravlje. Prije je vrijedio princip – završio se neki stupanj obrazovanja, stekla se neka titula, dobila diploma i to je bilo to! Danas je drugačije – obrazovanje je pristupačnije, a s druge strane strojevi sve više zamjenjuju neka jednostavnija zanimanja, i bojim se da će se taj trend u budućnosti nastaviti. Zato razmislite o potrebi vlastitog usavršavanja, produbljivanja znanja ili čak prekvalifikacijama, ovisno o tome je li vaša struka još potrebna. Ulaganje u vlastiti razvoj, u sve što nas čini mentalno i fizički zdravima i jakima po meni je dobro utrošen novac.

I na kraju bih stavila ciljeve usmjerene na stvaranje financijske nezavisnosti (i o tome link na post), ne zato što ih smatram najmanje važnima, nego zato što postizanje takvih ciljeva traje najdulje. Znači, tu bi spadalo sve što vodi stvaranju financijske nezavisnosti – a vjerujem da nam je to svima krajnji cilj. To može biti ostvarivanje neke vrste pasivnog prihoda, ali isto tako i neki manji ciljevi, kao npr. postizanje maksimalnih uplata dobrovoljne mirovinske štednje na koje ćemo ostvariti maksimalne državne poticaje ili zamjena trenutnog posla nekim bolje plaćenim poslom. Kao i ostvarivanje financijske stabilnosti tako i postizanje financijske nezavisnosti traže vrijeme i strpljenje.

Nadam se da ćete se zamisliti nad svojim financijskim ciljevima i izabrati one na koje ćete se fokusirati u ovoj godini.

Pogledajte i Kako napraviti hitni ili crni fond?; Koje brojke su bitne kad govorimo o financijskoj slobodi?;

3 misli o “Fokusirani na financijske ciljeve

  1. Lijepi pregled aktivnosti. Dobro kao podsjetnik a istovremeno za fokusiranje na bitno !!!

    Preuzmite Outlook za Android
    ________________________________

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s