Filmovi nastali u vrijeme financijske krize – Ni na nebu, ni na zemlji i Larry Crowne

Dok je zima pred vratima, a Corona iza ugla, mnogo nas provodi vrijeme pokušavajući pobjeći, od ne baš lijepe stvarnosti oko nas, u filmove.

No, i kriza se često reflektira kroz filmove – da se ukaže na probleme, da se dokumentira trenutak, ali i da pruži nadu i utjehu.

Prvi film koji sam danas odabrala nastao je 2009. godine, dakle tijekom svjetske ekonomske krize iz 2008. godine, a bavi se Ryan-om Binghamom (George Clooney) koji radi za konzultantsku firmu specijaliziranu za pružanje usluga otpuštanja zaposlenika. Ryan je 40-godišnjak koji je uvijek na putu ili kako kaže originalni naslov “up in the air” (u zraku), često koristi usluge aviokompanija, a hobi mu je i cilj skupiti deset milijuna nagradnih milja na putovanjima, čime bi ušao u neku vrstu zrakoplovne dvorane slavnih. Pri tom drži i motivacijske govore kako se riješiti napornih veza i materijalnih stvari pod nazivom “What’s in Your Backpack?” tj. Što nosiš u ruksaku? Na svojim putovanjima upoznaje Alex (Vera Farmiga), svoj ženski counterpart s kojom započinje neobaveznu vezu dogovarajući susrete u raznim gradovima svijeta – gdje ih put nanese. Ryanovo radno mjesto postaje ugroženo kad u firmu dolazi mlada i nadobudna Natalie Keener (Anna Kendrick) koje predlaže unapređenje poslovanja u smislu otpuštanja zaposlenika putem video linka. I da ne odam previše od radnje – Ryan postaje mentor Natalie učeći ju kako otpuštati ljude na “human” način.

Film je nastao prema istoimenom romanu iz 2001. godine i ako još niste – pogledajte ga svakako – možete ga pronaći na Netflix-u, a često se zavrti i na kablovskoj televiziji. Okarakteriziran je kao duhovita drama, a za film koji je nastao u i koji govori o depresivnim vremenima, ime neke vrlo zabavne trenutke. Da ne kažem da ima neočekivani twist na kraju i da poruka svakako daje nadu – pogotovo ljudima koji se prepoznaju na strani otpuštenih.

Nastao nešto kasnije – točnije 2011. godine, film Larry Crowne – također započinje otpuštanjem glavnog junaka. Sredovječni mornarički veteran Larry (Tom Hanks), iako izuzetno motiviran i vrijedan zaposlenik velike robne kuće otpušten je uz objašnjenje da nije dovoljno obrazovan. Larry je razveden i kao tipični Amerikanac ima hipoteku nad kućom u kojoj živi te posjeduje ogroman SUV. Život mu se okrene naglavce kad se nađe na socijalnoj pomoći i s puno slobodnog vremena. Na nagovor susjeda i prijatelja upisuje nešto kao veleučilište da nadoknadi svoj manjak obrazovanja, a i nada se da bi to mu moglo pomoći u traženju posla… i tu ću stati što se tiče radnje 🙂 .

Ovaj film ne spada u vrhunske domete Toma Hanksa i čak je dobio osrednje ocjene, ali – ne znam, mene uvijek nekako razveseli i da mi snage. Iako svi mi blogeri o osobnim financijama “trubimo” o tome kako treba rezati troškove, moram priznati da prvi put kad sam gledala kako Larry prodaje svoj SUV i nabavlja motor, tj. vespu da uštedi na benzinu, ili kako se odriče kuće i hipoteke kako bi živio u malom stanu – nije mi bilo baš zabavno. No, i to je realnost – a Larry je prije svega realan. A ima li života nakon otkaza, novih šansi za zaposlenje, novih ljubavi nakon razvoda – pogledajte sami!

U ovom trenutku kad je kriza oko nas ne samo financijska, nego i zdravstvena i ne znam kakva sve ne – pogledajte jedan od ova dva filma i možda vam neće sve izgledati crno i depresivno 🙂 .

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s