Fokusirani na financije u siječnju

Da nije prirodnih katastrofa i pandemije koje nas okružuju, tema siječnja bila bi, kao i svake godine, koliko sam se istrošio/la u prosincu i kako izgurati ovaj mjesec? U ovom najdepresivnijem dijelu godine oko nas zima, hladnoća, magla, dani bez sunca – i manjak novaca. Zato je moj prijedlog za siječanj – ostanimo fokusirani na financije i na uštede.

Nedavno sam slušala podcast surovestrasti.com – koji se bavi osobnim financijama – gdje je blogerica koju pratim imala intervju. I u tom je intervjuu na temu minimalizma rekla nešto u smislu da prosječni Hrvati već žive minimalizam, ne nužno po vlastitom izboru, i da ona tu ne vidi potencijal za štednju, tj. da je štednja moguća kod ljudi s boljim primanjima. Ja se s tim ne bih složila, jer mislim da svatko tko ima neki izvor prihoda i zarade može nešto i uštedjeti. Možete se sa mnom složiti ili ne – u svakom slučaju ste u pravu!

Ako (mislite da) nemate novaca u budžetu za štednju, nećete niti pokušati štedjeti, a opet možete pokušati i sa izazovima štednje o kojima sam pisala u prethodnim postovima i početi stavljati male iznose na “stranu” i vidjeti što će se dogoditi. 🙂

Ja se tu uvijek sjetim savjeta svoje tete Irmi, koja je rođena Njemica, koja mi je rekla, kad ideš u dućan ponesi sa sobom određenu svotu novca, a sve što ne potrošiš – spremi i uštedi. I mislim da taj savjet nije nemoguće poslušati.

Ako želite štedjeti, možete i uz manja primanja – odluka je vaša! – Photo by Pixabay on Pexels.com

Ako radite s malim budžetom, ili budžetom u kojem trenutno ne vidite prostor za uštede, pitate se gdje pronaći novac za štednju?

  • Smanjite troškove režija – iako su nam obično troškovi režija u pravilu veći zimi nego ljeti, pokušajte svejedno poraditi na tom trošku. Pa bilo to smanjenje temperature u prostorijama za stupanj ili dva (na kraju krajeva možemo se bolje obući – ipak je zima), ili gašenje uređaja koji su veliki potrošači energije (zamrzivač, sušilica rublja). Kažu da i obično gašenje svjetla ili zamjena žarulja štednim žaruljama pomaže. Uglavnom provjerite imate li ugovor s najpovoljnijim pružateljem usluga – raspitajte se o svojim opcijama i razmislite.
  • U siječnju kupujte samo ono što zaista trebate – iako smo možda ovaj prosinac manje trošili nego prethodnih godina, ipak se nakupilo troškova – što za poklone, što za hranu i svašta nešto. Zato uvedimo sad “low spend” mjesec – za razliku od no-spend ili spending freeze mjeseca – u kojem ne bi trebalo ništa trošiti. Jer, vjerojatno ćemo nešto morati potrošiti i u siječnju – nekako sumnjam da ste se toliko opremili hranom da ne morate uopće ići u trgovinu. No, prije nego krenete u dućan, provjerite što vam zaista treba i nemojte kupiti nešto samo zato što je na akciji, a ne treba vam. Akcija će biti i sljedeći mjesec.
  • Tražite/pričekajte popuste – nešto vam treba ili zaista želite već dulje vremena. Usporedite cijenu toga proizvoda u više trgovina ili na online shopovima – provjerite daje li neki od njih popust. Naravno, da budete sigurni da plaćate najbolju moguću cijenu trebali bi znati cijenu proizvoda bez popusta, jer znamo kako hrvatski popusti izgledaju. Ili želite kupiti neki skuplji uređaj, prodavač vam kaže da je to zadnji, tj. izložbeni primjerak. Nemojte se ustručavati pitati imate li pravo na neki popust, jer ipak su taj uređaj i drugi otvarali, isprobavali, možda ima ogrebotine… Pitajte i za popust na količinu – neki prodavatelji će vam i to odobriti, ali ne znate dok ne pitate!
  • Koristite kuponske prodaje – ovaj savjet možda i ne vrijedi baš za siječanj – ako ste odlučiti da nećete trošiti na putovanja, usluge frizera i kozmetičara ili odlazak u restoran, ali inače je koristan i primjenjiv. Tu prvenstveno mislim na ponude grupne kupnje npr. Crno jaje ili Kupi me i slične.
  • Odaberite besplatne hobije – trenutna nas situacije nekako i “tjera” da štedimo. Ne rade kazališta, niti kafići, niti restorani, a tko još želi ići u kino kad ne može jesti kokice 😉 . Tako da u siječnju možete tu uštedjeti. Okrenite se čitanju; knjižnice su još uvijek vrlo povoljne – godišnja članarina je 50 kn. Ili otiđite u šetnju parkom, a ako vas uhvati želja za šetnju shopping centrom – ograničite se na razgledanje izloga i ne ulazite u dućane 🙂 .

Evo to su moji savjeti za ovaj post – više ideja i savjeta možete pogledati u izborniku pod Štednja.

Pretplatite se na ovaj blog (to isto ništa ne košta 😉 ), a ovaj mjesec slijede još neke ideje za izazove štednje za manje budžete koji vam mogu biti i korisni i zabavni.

Samo hrabro i štedno u 2021!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s