Savjeti o ulaganju koje možda (ne) želite čuti

Kao i uvijek krajem godine zasipaju nas raznorazni promocijski e-mailovi, reklame nas napadaju sa svake online stranice na koju se ulogiramo. Ne zaostaje niti financijska industrija. “Najpovoljniji kredit!” “Uhvatite državne poticaje – uplatite odmah 5.000,00 kn!” – zvuči poznato?

A svi smo mi ljudi i ako nas se dovoljno dugo “bombardira” takvim sadržajima zamislimo se. A trebamo li?

Neki dan sam naišla na vrlo zanimljiv telefonski razgovor koji je Dave Ramsey vodio sa slušateljem na svom “Dave Ramsey Show-u”.

Uglavnom čovjek nazove i pita Ramsey-a za savjet u što uložiti ušteđenih 65.000,00 USD, tj. što Ramsey preporuča kao najbolje ulaganje. I ono što je krenulo nisam očekivala – Dave mu je mirnim i vrlo ljubaznim glasom počeo objašnjavati 7 baby-steps svog programa.

Uz usputne pohvale slušatelju na tome što je uspio uštedjeti – iz toga smo saznali i da je slušatelj natprosječnih primanja, da nema djece i još poneki detalj, počeo je pitanjem ima li ušteđen novac za hitni fond – nešto kao tri do šest mjeseci sredstava do kojih može odmah doći u hitnoj situaciji. Da! Pitao ga je ima li još kakvih dugova osim hipoteke. Da – kredit za auto. Pitao ga je koliki mu je još iznos hipoteke – ispalo je da ima još 35.000,00 USD-a. Dakle, pitanjima ga je vodio do zadnjeg koraka Ramsey programa gdje dolazi investiranje. Čovjek bi praktički mogao čitav ušteđeni iznos iskoristiti na podmirenje dugova.

I sad vi mislite – ma taj čovjek uopće ne razmišlja o investiranju. No, upravo je Dave Ramsey rekao da je “ulaganje u kapital dioničkih društava sudjelovanje u rastu bogatstva svijeta koji ubrzano raste.”

Prije nego što počnete ulagati, potrebno se informirati što više i što bolje -tako da budete svjesni u što se upuštate, a nemojte samo slijepo vjerovati reklamama i savjetima tipa “ovo ne smijete propustiti”, “najbolje vrijeme za investiranje je sada”.

Najbolje vrijeme za investiranje je kad vi to odlučite – Photo by Markus Spiske on Pexels.com

U zadnje vrijeme se intenzivno bavim proučavanjem investiranja i što sam dosada saznala o investiranju je da se investirati isplati kad imate veći iznos novca, jer naknade će vam “pojesti” manje iznose, a neki investitori vas neće niti uzeti u obzir za neke sitne iznose. Doduše postoje i robo-investitori – kod njih možete ući i sa manjim iznosima, manjim naknadama, ali navodno su povrati na investiciju isto tako manji, tj. prosječni.

No, bit je svega – da ništa nije zagarantirano. Tko vam jamči da ćete dobiti i taj manji iznos, ili da ćete uopće dobiti natrag onoliko koliko ste uložili. Robo-investitori i investicijski fondovi vam mogu preporučiti i vrstu ulaganja na osnovu podataka koje unesete u njihov upitnik (kakvu vrstu povrata očekujete, želite li ulagali globalno ili lokalno i slično).

No, nitko od njih vas neće pitati za vašu situaciju u domaćinstvu, trebaju li vaša djeca nove tenisice za mjesec dana, plaćate li njihovo obrazovanje, kolike su vam režije i kreditna opterećenja, treba li vaš auto servis u siječnju? To znate samo vi – a vjerujte mi njih niti ne interesira.

Dakle, kad malo razmislim o svemu – možda Ramsey i nije u krivu. Treba zaista biti komotan sa novcima koje želite uložiti. Jer ulaganje je igra čekanja i strpljenja. Ne ulažete novac koji vam može zatrebati sutra ili za par mjeseci. To je igra u kojoj možete dobiti ako ste uložili u pravi proizvod uz prave savjete, ali nažalost možete i izgubiti.

Predlažem zato da 2021. godina i dalje bude godina za štednju i podmirenje dugova i za učenje i informiranje o investiranju s ciljem da svi zajedno dođemo do situacije kad nam par tisuća kuna ili EUR-a neće nedostajati. 🙂

I dok razmišljate o svemu što sam rekla pročitajte i Kako napraviti hitni ili crni fond?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s