Obvezni mirovinski fond ili “gone with the wind”?!

Nedavno sam, nakon provedene ankete, najavila da ću pisati o mirovinskim fondovima – jer treba se informirati, ali sam prvenstveno mislila na treći stup ili dobrovoljnu štednju, ali promijenila sam mišljenje jer mislim da bi trebalo nešto znati i o II. mirovinskom stupu ili obveznom mirovinskom fondu.

Zašto sam promijenila mišljenje? Tako mi nakon jednog nedjeljnog ručka dođemo do teme mirovinskih fondova – ni sama ne znam kako i zašto 🙂 – i počnemo se svađati može li se samostalno odabrati fond i ako da – koji, pa koji je fond najbolji i svašta nešto…

Naši “stari” nisu imali problem zvan drugi mirovinski stup, jer su se za mirovine odvajala sredstva po principu međugeneracijske solidarnosti i iz tih su se sredstava isplaćivale mirovine. No, kako je sve manje zaposlenih (to je naravno globalni problem, ne nužno samo hrvatski), a sve više umirovljenika, potrebno je pronaći i nove sisteme za osiguranje isplate mirovina.

U SAD-u su to jednostavno riješili – državu briga za mirovine, svaki zaposlenik se mora snaći sam, mora sam štedjeti za svoju mirovinu – i zato toliko savjeta u smislu – odvajajte barem 15% od zarade prije poreza za mirovinu.

Kod nas se od bruto zarade odbije 20% za mirovine – od toga 15% za I. mirovinski stup ili fond generacijske solidarnosti, a 5% za II. stup mirovinske štednje, koji se onda kapitalizira i povećava mu se vrijednost (u zakonu se zove obvezno mirovinsko osiguranje individualne kapitalizirane štednje) .

Taj je Zakon donesen još 2002. godine i obuhvatio je sve koji su u tom trenutku bili mlađi od 40 godina. Mogli smo izabrati mirovinski fond kojem ćemo povjeriti upravljanje našim sredstvima i naravno prijaviti ga u REGOS (Središnji registar osiguranika) pri FINI. I danas to funkcionira na isti način – novi zaposlenik se odlučuje za mirovinski fond, za kategoriju fonda i o tome obavijesti REGOS, a ako to ne učini – mislim da ga se automatski negdje rasporedi. Zašto se onda malo ne bi informirali o fondovima i njihovim prinosima, gdje ulažu i odlučili sami koji fond želite odabrati.

Obveznih mirovinskih fondova ima 12 – evo i poveznice na HANFI gdje su svi nabrojani; https://www.hanfa.hr/drugi-i-treci-mirovinski-stup-i-isplata-mirovina/registri/obvezni-mirovinski-fondovi/?page=1

Drugi mirovinski stup je individualna kapitalizirana štednja – Photo by Skitterphoto on Pexels.com

Kao što vidite svaki fond ima 3 kategorije – A , B i C ovisno o tome kakvu strategiju ulaganja ima određena kategorija – tj. kakav je odnos ulaganja u dionice i obveznice. Naravno da nam je cilj biti u fondu i kategoriji s najboljim prinosom, ali da ovaj post ne bi bio predug o kategorijama ću pisati nekom drugom prilikom, no samo kratka napomena – odabir pojedine kategorije ovisi i o vašim godinama, npr. netko s pedeset godina ne može više odabrati A kategoriju.

Zašto sam stavila naslov “Gone with the wind” ili “Zameo ih vjetar” jer sam donedavno mislila da svi novci koji se uplate u drugi stup nestanu s vjetrom. Dosta je ljudi komentiralo da su im penzije niže jer su bili u drugom stupu, a umirovljenici su se također mogli odlučiti da se vrate u prvi stup na što bi njihova ušteđena i kapitalizirana sredstva otišla…. državi?!

U najnovijim izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju država je unijela neke novosti za koje mislim da će potaknuti buduće umirovljenike da koriste kombiniranu mirovinu iz 1. i 2. fonda (uzimanje 15% ušteđenih sredstava odmah, mogućnost nasljeđivanja sredstava i sl.).

Zanimljiv je i ovaj članak u vezi isplata mirovina;

https://www.24sata.hr/native-sadrzaj/moze-li-se-stednja-iz-ii-stupa-podici-odjedanput-673132.

Pa eto, prije nego što se odlučite na koji način želite primati mirovinu, nemojte samo slegnuti ramenima – informirajte se, razmislite o svojoj osobnoj situaciji (samac, obitelj, bračni par) o svojim željama i potrebama i ne dozvolite da vaša sredstva samo nestanu u vjetar.

Želite li znati više o OMF?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s