Novac i filmovi – “Ozark” originalna Netflix serija

Ovaj post smještam u rubriku Zabavno o novcu – Ozark ima puno toga za reći o novcu, ali nije niti najmanje zabavna serija.

Zašto ju preporučam?

Vrlo kvalitetna produkcija, odlični glumci, inteligentno vođenje radnje koja se razvija iz sezone u sezonu i zadržava gledatelja da odgleda sve sezone do kraja.

Neću se toliko zadržavati na radnji za slučaj da se odlučite gledati seriju, ali ću u stilu filmskih trailera dati kratak uvod;

Nakon što operacija pranja novaca za meksički narko kartel krene krivim putem, financijski savjetnik Martin “Marty” Byrde (Jason Batemen) u očajničkom pokušaju da spasi vlastiti život ponudi kartelu organiziranje veće operacije pranja novaca na Jezeru Ozarks u Missouriju (lokacija mu padne napamet u žaru trenutka pogledom na turistički prospekt). Obitelj Byrde, opterećena vlastitim nesređenim problemima, otuđenjem i bračnom nevjerom, dolazi u Missouri i tamo se “sudara” s lokalnim kriminalcima – obiteljima Langmore i Snell, a kasnije i s Kanzaškom mafijom.

S ciljem postizanja što bolje uvjerljivosti na pripremi serije bili su uključeni i FBI-jev agent koji radi na rješavanju slučajeva financijskog kriminala, kao i upravitelj hedge fonda koji je savjetima pomogao da načini na koji se peru veće svote novaca dobiju na uvjerljivosti.
Dakle, Marty za pranje drogeraškog novca koristi sva moguća sredstva i načine – od firme koja vrši kamionski prijevoz roba, preko kupovine nekretnina u koje treba uložiti, preko restorana i striptiz bara, izgradnje crkve, fiktivnih investicijskih fondova pa do kupovine pogrebnog poduzeća. Naravno da je ovakav način “poslovanja” za nas Hrvate nešto totalno nepoznato 😉 , ali eto dobro je znati čega sve ima.

Obitelj Byrde je sve samo ne klasična američka obitelj; majka Wendy, koju igra Laura Linney (glumica koju volim mrziti – još iz uloge u “Truman show-u”) nakon početnog nesnalaženja počinje se sve više uključivati, pa čak i preuzimati inicijativu u “organizaciji” poslovanja, tj. operaciji pranja novaca.

Kćer Charlotte je klasična buntovna tinejdžerica, ali i vrlo svjesna situacije u kojoj se nalazi njezina obitelj, pa se čak i aktivno uključuje u rješavanje problema, a sin Jonah koji je tek na pragu puberteta informira se o ratovima kartela i bavi se “gold farmingom“(prodaja virtualnog zlata stečenog kroz internetske igrice za stvarni novac)!??

No, osim tih glavnih likova postoji i čitava plejada odličnih sporednih likova. Zanimljivo je da su ženski likovi u seriji izuzetno jaki, neki do granice zastrašivanja – tu prvenstveno mislim na lik Helen Pierce – odvjetnice Navaro kartela, i Darlene Snell – pripadnice Snell mafije.

Atmosfera u seriji Ozark pretežno je tmurna i mračna – Photo by Johannes Plenio on Pexels.com

Postoje li u seriji uopće pozitivni likovi?

Rekla bih da autori uopće nisu išli u tom smjeru – postoje igrači – sitni i krupniji, kolateralne žrtve, negativci i super-negativci.

Meni je kao gledatelju zanimljivo kako ponekad čak i u super-negativcima možemo pronaći malu dozu ljudskosti. No, u svakom slučaju radi se zaista o seriji za odrasle, seriji s puno nasilja, neobičnih i možda neočekivanih obrta u radnji, s teškom i sumornom atmosferom. Ako vam je dosta vaših svakodnevnih briga oko sitnih financija, pogledajte kako je tek teško Byrdovima i bit ćete sretni da niste na njihovom mjestu 🙂 .

A usput, ovo je dobro znati ako nekome poklanjate mjesečnu pretplatu na Netflix kao što sam napisala u postu Ideje za povoljne Božićne poklone.

U svakom slučaju, najavljena je i četvrta sezona Ozarka i što da kažem – jedva čekam!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s