Kakva je veza između vizualne ploče i štednje?

Da moć vizualizacije nije samo prazno blebetanje, već da vizualizacija zaista pomaže dokazuju prije svega profesionalni sportaši.

Prvo što mi je u vezi s tim palo na pamet su snimke priprema za vožnju slaloma ili veleslaloma. Nedaleko startne linije, kamera prati profesionalne skijaše koji vrlo koncentrirano, neki čak i zatvorenih očiju vizualiziraju stazu, čak i rukom oponašaju pokrete skretanja, obilaženja štapova. Takvom vizualizacijom sportaši aktiviraju iste centre u mozgu koji se aktiviraju i prilikom same vožnje tom stazom.

I sad si mislite – a kakve to veze ima s financijama ili štednjom?

Ima – i ne samo s financijama. Mi možemo koristiti iste tehnike u našim životima za ostvarenje naših ciljeve; bili oni osobni, financijski ili ostali. Napravimo svoju vizualnu ploču, ploču ciljeva ili kako je zovu na engleskom govornom području – vision board.

Pripremimo svoj mozak za uspjeh i ostvarenje ciljeva!

Vizualne ploče u ovom kontekstu – kao ploče na kojima upisujemo ili ucrtavamo svoje ciljeve – dnevni su podsjetnik na ono što je nama bitno i na što se trebamo fokusirati. Pomažu i kad ponestane motivacije. (Makar možete pročitati i moj post Kako zadržati motivaciju za štednju? 🙂 ).

Pa eto, budući da se bliži Nova godina -zašto ove godine umjesto novogodišnjih odluka ne napravite svoju vizualnu ploču. Možete ju napraviti i u digitalnom obliku ili u fizičkom (klasično koristeći plutenu ploču ili možda magnetnu bijelu ploču, a poslužit će i običan veliki bijeli papir). Sigurna sam da u vama čuči mali kreativac i da će biti zabavno raditi na ploči. Dakle razmislite koje ciljeve imate na:

  • Financijskom planu – želite npr. zaraditi ili uštedjeti svoj prvi peteroznamenkasti iznos? Zamislite iznos, napišite ga na ploču ili izrežite sliku iz nekog časopisa i pričvrstite ju na vašu ploču. Želite otvoriti svoj račun za dobrovoljnu mirovinsku štednju? Želite uštedjeti za kupovinu novog kućanskog aparata, uređenje sobe, kuhinje….? Moj cilj je npr. ove godine konačno urediti spavaću sobu – na svoju vizualnu ploču stavljam sliku spavaće sobe.
  • Privatnom planu – možda biste se željeli više družiti u sljedećoj godini – izrežite i zalijepite neke slike. Možda želite više putovati – pronađite slike mjesta na koja želite putovati i naravno ponadajmo se svi da će nam situacija s pandemijom omogućiti putovanja, a ako ne – evo imate cilj za sljedeće razdoblje. Moja vizualna ploča ima na sebi putovanja – meni je skupljanje iskustava bitno!
  • Poslovnom planu – možda tražite posao, možda ga imate ali želite promjenu. Možda možete na postojećem poslu poboljšati svoj položaj ili napredovati? Sve što želite stavite na ploču. Svako poboljšanje na poslovnom planu može dovesti do poboljšanja vaših osobnih financija.

Slobodno na svoju ploču stavite i ciljeve za koje ste sigurni da ih nećete uspjeti ostvariti u sljedećoj godini – tj. za koje ćete trebati dulje vremena da se ostvare. Bitno je da su tu, da ih vidite, da se sjetite zašto se trudite živjeti štedljivo, zašto odvajate novac na stranu, zašto se odričete malih i većih zadovoljstava sada.

Napravite svoj vizualni podsjetnik na ciljeve zbog kojih štedite!

Želim vam puno zabave prilikom izrade vaše vizualne ploče, i ne zaboravite ju staviti na neko vidljivo mjesto – kao svakodnevni podsjetnik!

Samo hrabro i štedno!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s