Student kao porezna olakšica – na što paziti?

Bliži se kraj godine, pa tako i zaključenje svih poreznih obveza za ovu godinu i uskoro i podnošenje poreznih prijava.

Dok razmišljam o sljedećem postu čujem na radiju da se povećava cijena satnice za studentski rad (sa 25,39 kn za 2020. godinu na 26,56 kuna u 2021.), što je naravno za svaku pohvalu, ali hoće li Porezna uprava popratiti tu činjenicu povećanjem neoporezivih pragova za studentski rad?

Ako koristite osobni porezni odbitak na uzdržavanu djecu – točnije na djecu koja studiraju, a žele pritom i raditi, gdje biste se mogli “poskliznuti”?

Da Porezna uprava ne pita nego puno iskusila sam na vlastitoj koži prije dvije godine. Naime, imam dva studenta, od kojih je jedan imao pravo raditi preko Studentskog servisa i to je pravo koristio, a za drugog koji je upisao izvanredni studij još nije bilo te mogućnosti (ona je uvedena tek naknadno). Uglavnom stiže mi porezno rješenje u kojem moram vratiti iznos kompletne porezne olakšice za prethodnu godinu za mlađeg sina (koji uopće nije niti radio) – i to ne mali iznos… Zovem Poreznu i razgovor ide otprilike ovako;

Kad nazove Porezna, odmah vam se zacrveni 🙂 Photo by Negative Space on Pexels.com
  • Dobar dan, zovem u vezi poreznog rješenja….. za sina….. ne znam o čemu se radi? On je na izvanrednom studiju u Zagrebu…
  • Gospođo mi imamo informaciju da on radi u Bosni?
  • U Bosni???? Pa on živi u Zagrebu, tu studira, svaki dan je doma, u istom smo kućanstvu, valjda znam – pa vidim ga svaki dan.
  • Nemojte vi meni … evo sad sam malo prije imala na liniji gospodina čija žena radi u Bosni!
  • ????

Kriv si dok ne dokažeš suprotno! Skupimo mi sve dokaze o studiranju, dostavimo dokumente uz žalbu na rješenje. Porezna se ne javlja više od pola godine.

Onda mene nazove službenica iz Porezne i kaže doslovno;

  • E… gospođo što je s onim rješenjem – imamo evidenciju da vaš sin radi u Burkini Faso….??!!!

Iako sam na kraju uspjela riješiti cijelu situaciju koštalo me to živaca i vremena.

Nadam se da vas je ova priča više nasmijala nego razljutila, ali u svakom slučaju je upozorenje kako Porezna uprava nikad ne spava. Prema Zakonu o porezu na dohodak – Članak 17. tč. (1) da rezimiram imate pravo na osobni odbitak za uzdržavano dijete dok on/ona ne zaradi na godišnjoj razini 15.000,00 kn. To je dakle mjesečna zarada 1.250,00 kn. Minimalna studentska satnica za 2020. godinu je službeno 25,39 kuna. Znači po toj logici vaš student bi smio raditi mjesečno 49,23 sata (tj. cca. 6,15 dana mjesečno). Već vidim kako se firme trgaju za studente koji mogu raditi 6 dana mjesečno, ili po novom izračunu još i kraće.

Znači vaše dijete želi doprinijeti svojim radom u poboljšanju kućnog budžeta – a država vas kazni ako vam je dijete osobni odbitak. Svaka čast!

Ah, da zaboravila sam reći da i student plaća porez na dohodak (24%) ako pređe tih famoznih neoporezivih 15.000,00 kn. Više možete pročitati ovdje Prekoračila sam neoporezivi limit

Evo to sam htjela podijeliti s vama – pazite na pragove i ako želite podijeliti svoja iskustva na ovu temu – dobrodošli ste!

Sviđaju vam se sadržaji na ovom blogu? Pridružite se mojoj e-mail listi i budite uvijek u toku s novim objavama za inspiraciju i motivaciju.

Jedna misao o “Student kao porezna olakšica – na što paziti?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s