Kako uštedjeti za buduće troškove?

Ako želite da vaš budžet bude realan i ako ne želite da vas neki trošak iznenadi kao neplanirani, treba u budžet uključiti ili predvidjeti i neke troškove koji se pojavljuju jednom godišnje.

Tu prvenstveno mislim na troškove kao što su; registracija auta ili motora, troškovi godišnjeg odmora, troškovi povratka u školu, troškovi vezani uz proslave rođendana, Božića, Uskrsa i slično. Ovi nabrojani troškovi u pravilu su veliki i mogu “pojesti” popriličan dio vašeg mjesečnog primanja. I onda većina nas posegne za dobrom starom prokušanom metodom – Plati na rate! I dok tako otplaćujete posljednju ratu prošlogodišnjeg godišnjeg odmora (koji ste već odavno i zaboravili), već se bliži novi godišnji odmor……

Naravno da možete pokušati doskočiti tom scenariju time što ćete platiti te velike troškove iz vlastite ušteđevine, a ne ulazeći u novi dug, tj. novu otplatu na debitnu, kreditnu ili neku treću karticu.

Ako pratite strane blogere na temu osobnih financija možda ste ih vidjeli kako trpaju kuverte s gotovinom, možda ste čuli i za izraz “sinking funds” i vjerojatno ste se već i zapitali što bi to značilo? To je zapravo štednja malih iznosa svaki mjesec za neki veći trošak koji vas očekuje u budućnosti, ili da pojednostavimo; štednja za buduće troškove.

Na primjer, znate da ćete za Božić potrošiti 1.000,00 kn na poklone, ukrase, hranu ili neke druge troškove i odlučite taj iznos uštedjeti ranije. Ako krenete štedjeti tri mjeseca prije Božića – iznos jednostavno podijelite s brojem mjeseci u kojima štedite – znači da svaki mjesec trebate odvojiti otprilike 333,00 kn. Što ranije započnete štedjeti prije datuma kada morate platiti za neki trošak – to ćete manje iznose mjesečno odvajati i to će biti manji udar na proračun.

Tu vrstu štednje možete odrediti samo za jedan cilj, ali možete ju odabrati i za više ciljeva istovremeno, vodeći samo računa o tome koliko možete uštedjeti mjesečno, a da ne ugrozite svoju likvidnost. Tako recimo da možete odvojiti iznos od 300,00 kn mjesečno – možete čitav iznos staviti na jednu vrstu štednje, tj. za jedan cilj – recimo registraciju automobila, ili možete taj iznos podijeliti u nekoliko kuverti za nekoliko ciljeva; npr. 50,00 za proslave rođendana, 75,00 kn za troškove povratka u školu, 75,00 kn za troškove godišnjeg odmora, 100,00 kn za registraciju vašeg vozila. Vidite kako to funkcionira – možda vam se ne čine veliki iznosi, ali nakupi se tijekom godine. Čak i ako ne uspijete skupiti čitav iznos koji vam je potreban, imat ćete barem za dio troškova.

Štednja za buduće troškove olakšat će vam plaćanje velikih troškova koji dolaze svake godine – Photo by Pixabay on Pexels.com

Dakle, nemojte previše čekati, uzmite nekoliko običnih kuverti – napišite za što štedite i stavite manje iznose u njih. I najvažnije od svega – ne dirajte novac, već idući mjesec dodajte novi iznos. To je tako jednostavno, a provjereno da je učinkovito.

Samo hrabro i štedno!