Kako znate dali vaš budžet funkcionira?

Napravili ste budžet, ubacili u njega sve potrebne sastojke i mislite da je to kao pretis lonac; podesili ste temperaturu i vrijeme kuhanja i sad se možete odmaknuti od štednjaka. Hm… a je li to doista tako? Znat ćete da li vaš budžet funkcionira ili mu je potrebno fino podešavanje ako razmislite o ovim situacijama;

  • Nije vam jasno gdje odlazi vaš novac – to bi vam trebao biti znak da s vašim budžetom nešto ne štima. Ali ne nužno….osim što ste napravili budžet, treba voditi i evidenciju troškova. Uzmite papir i na njemu napišite datum, vrstu troška (hrana, odjeća i sl.) i iznos naravno. Na kraju mjeseca usporedite što ste planirali u budžetu i što ste zaista potrošili za neku kategoriju. Što mislite zašto moja tablica Jednostavni kućni budžet ima dvije kolone – planirano i plaćeno? Zato što je budžet plan, a praćenjem troškova provjeravate pridržavate li se zaista zadanog plana.
Vodite li evidenciju troškova, znat ćete gdje odlazi vaš novac – Photo by Kristina Paukshtite on Pexels.com
  • Koristite istu tablicu iz mjeseca u mjesec – Budžet se radi krajem mjeseca za sljedeći mjesec. Ako ste ispunili tablicu za npr. lipanj ne znači da u srpnju morate početi od nule. Iskoristite troškove koji se ponavljaju, ali isto tako razmislite o troškovima koji su specifični za mjesec pred vama. Recimo ovaj mjesec vaša sestra ima rođendan ili idete u posjet rodbini van grada. Naravno da sve to košta i svi bi se troškovi trebali vidjeti u vašem budžetu. Možete dodati nove stavke npr. proslave, putovanja ili jednostavno te troškove uključiti u neku postojeću kategoriju.
  • Troškovi u nekog kategoriji su veći od planiranih – Nekome od vas se ova situacija može pojaviti u kategoriji odjeća, nekome u kategoriji hrana, nekome u kategoriji zabava…..Razlog tome može biti da niste realno postavili budžet – možda vi želite trošiti na hranu 15% vaših primanja, a realno trošite 30%. Ako pratite svoje troškove, sigurno ćete utvrditi gdje je problem. Također, obavite ozbiljan razgovor sami sa sobom u vezi trošenja. I bojim se da to ne mogu drugačije reći – jednostavno prestanite trošiti!
Kada planirate i radite budžet vodite računa i o godišnjim troškovima – Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com
  • Niste uračunali godišnje troškove u budžet – Začudo, svake godine stigne nam Božić i to u isto vrijeme kao i prošle godine. Isto tako auto moramo registrirati svake godine, a i djecu treba opremiti za školu. Nemojte da vas ovi troškovi neugodno iznenade, jer možete ih predvidjeti. U nekom od sljedećih troškova pisat ću o štednji za buduće troškove da dobijete ideju kako se pripremiti za ove velike financijske “udare”. Uglavnom, ako ne vodite računa o troškovima koji se ponavljaju svake godine moglo bi se dogoditi da uđete u nova zaduživanja.
  • Pojavio se novi stalni trošak, koji niste imali kad ste započeli s izradom budžeta. Pretplatili ste se na neku kablovsku televiziju ili plaćate neku streaming uslugu. Dijete vam je krenulo na novu aktivnost koju naravno plaćate na mjesečnoj bazi (npr. boks, nanbudo, tečaj stranog jezika). Kupili ste novi komad namještaja na 10 rata. Jasno vam je o kakvim troškovima govorim. U svakom slučaju i te troškove treba uključiti u budžet i “osloboditi” novac za plaćanje istih.

Vidite da na budžetu treba raditi, jer ako vaš budžet nije usklađen s vašim ciljevima, teško ćete ostvariti svoje ciljeve. Također se zapitajte jeste li svoje navike trošenja uskladili sa svojim ciljevima. Možete li se disciplinirati i smanjiti potrošnju u nekim kategorijama, ili čak izostaviti neke troškove kako bi ostvarili svoje ciljeve.

Ako uložite napore, vjerujte mi da rezultati neće izostati. Bit ćete ugodno iznenađeni!

Samo hrabro i štedno!

Jedna misao o “Kako znate dali vaš budžet funkcionira?

Komentari su isključeni.