Kako pametno upravljati novcem?

Kako uz male promjene uvijek biti “na lopti”

I evo opet ljeto…i razmišljate kako to da ponovno nemate dovoljno novaca za neki opušteni godišnji odmor, a da ne spomenem jesen i povratak u školu, registraciju automobila…

Mislite – sad je situacija još i gora nego prošlih godina i ništa se tu ne može napraviti!

Ne bih se složila s vama; Imam dvije dobre vijesti – iako ne možete kontrolirati svjetsku pandemiju, potrese, i tko zna što još ne, svoje financije možete kontrolirati. A druga je dobra vijest da se upravljanje novcem može naučiti. Navodno treba tri tjedna za promjenu navika, pa ako želite promijeniti svoje financijske navike, ugledajte se na ljude koji “znaju s novcima” i pokušajte nešto naučiti od njih.

Upoznaje sve svoje prihode i odakle dolaze – ovo možda na prvu zvuči malo besmisleno, jer vam možda prihodi dolaze samo iz jednog izvora, ali dobro je sve staviti na papir. Čak i ako imate samo jedan izvor prihoda, očekujete li ove godine regres, možda povrat poreza, možda vam partner želi pomoći u otplati nekog duga – sve su to iznosi koji zapravo trebaju ući u prihode. Ako će vam se prihod smanjiti jer je uzdržavani član obitelji prestao biti porezna olakšica (rad preko student servisa ili stalni posao) i to treba uzeti u obzir kod očekivanih prihoda. U svakom slučaju nemojte da vas vlastiti prihodi iznenade.

Upoznajte svoje troškove – imajte pregled nad troškovima, tu prvenstveno mislim na iznose mjesečnih rata kredita ili nekih obročnih otplata, a pogotovo kad dospijevaju na naplatu. Potrudite se da zapamtite datume i iznose, tako da vam se ne bi dogodilo da vas banka “blokira” ili opomene jer ste zaboravili da rata obročne otplate za novi televizor dospijeva prije plaće ili u trenutku kad nemate dovoljno sredstava na računu.

Ako si nešto možete “priuštiti” ne znači da trebate to i kupiti ! Photo by cottonbro on Pexels.com

Ne trudite se “unaprijediti” svoj stil života – tko od nas ne dobije volju kupiti novi auto ili priuštiti si neki skuplji put nakon razgovora s prijateljima i njihovih pozitivnih iskustava. Ali upravo nam promjene u lifestyle-u mogu upropastiti planove za štednju. Ako si nešto možete priuštiti ne znači da to morati i kupiti. A o promjeni stila života ne treba niti razmišljati ako će vas dodatno zadužiti.

Napravite kućni proračun za svaku plaću i držite ga se! Kao što sam već u nekoliko postova spomenula – bitno je imati proračun ili plan za vaše financije. Proračun se naravno radi na mjesečnoj bazi, početkom mjeseca isplanirate što mislite da ćete zaraditi, što planirate potrošiti, što uštedjeti, a onda možete tijekom mjeseca raditi manje prilagodbe i podešavanja proračuna, ovisno o situaciji i realnim troškovima. Za više ideja kako početi pogledajte Počnite ovdje – izradom kućnog budžeta

Ulažite u sebe – tu ne mislim nužno na neka velika trošenja, ali treba se brinuti o sebi i ulagati u sebe i svoje zadovoljstvo. Promjena financijskih navika ili ako hoćete štednja mogla bi se usporediti s dijetom. Ako naglo krenete i odreknete se svega, možda ćete imati dobre početne rezultate, ali onda se javlja yo-yo efekt. Da bi to izbjegli – pokušajte napraviti održivi plan za štednju, gdje će se naći i prostor za vas i vaša sitna zadovoljstva. Važno je da ste zdravi, da ste zadovoljni i onda ćete se moći nositi sa izazovima upravljanja financijama. 🙂

Upravljanje novcem može se naučiti! Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

Nadam se da ste iz ovih nekoliko praktičnih savjeta dobili poticaj i volju preispitati svoje financije i svoje financijsko ponašanje.

Kažu da je najbolje vrijeme za početak promjene – danas!

Pa eto, umjesto da očajavate ili žalite sami sebe, krenite u akciju.

Samo hrabro i sretno!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s