Vječna tema u braku: zajedničke ili odvojene financije

Nema jednog rješenja koje funkcionira u svakom braku; jer svi smo mi različiti kao ljudi, pa se i brakovi ili partnerstva razlikuju. Možda su vaši roditelji stavljali sve novce na “hrpu” pa je jedan od njih odlučivao o potrošnji. Možda ste, kao ja, živjeli u obitelji s jednim roditeljem, pa niste razmišljali o zajedničkim financijama sve do braka. Kako god bilo, zajedničke ili odvojene financije u braku ili partnerstvu je svakako jedna od tema gdje i financijski savjetnici i blogeri o financijama “lome koplja” pokušavajući dokazati koja je metoda upravljanja financijama bolja ili “ispravna”.

Argumenti za odvojene financije;

Financije su sastavni dio života, pa i braka – Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Zamislite da je vaš brak firma u kojoj imate u upravi dva direktora koji uspješno donose odluke i rješavaju probleme na područjima koja ste im dodijelili. Sad ih zadužite da rade na istom području odlučivanja. Hoće li to popraviti situaciju u firmi ili pogoršati? Moguće je da će i pogoršati. Može doći do sukoba dva jaka ega, pa se možda neće moći ili htjeti dogovoriti niti oko najjednostavnije stvari, jer o njoj svatko ima svoj stav.

To bi bio argument za odvojene financije; recimo jedan od partnera preuzme financijsku odgovornost za plaćanje režija, troškove vezane uz stanovanje, a drugi recimo vodi računa o nabavi namirnica, troškovima vezanim uz prijevoz i sl. To još uvijek ne znači da se partneri ne bi trebali dogovarati ili recimo odvojiti dio prihoda u zajednički hitni fond ili recimo fond za veće nabavke (npr. novi automobil, novi namještaj za kuhinju i sl.). No kod ovog je načina vođenja financije veća autonomija u načinu kako trošiti novac (naravno pod uvjetom da svatko odradi svoje obveze).

Argumenti za zajedničke financije:

Možda je lakše funkcionirati u braku ako jedan partner preuzme odgovornost upravljanja novcem. Znači jedna osoba donosi odluke koje se odnose na plaćanje režija, nabavu namirnica, odlučuje o eventualnom uzimanju kredita i slično. Tako su možda radili vaši roditelji ili djedovi i bake. Ali ne zaboravite da je u njihovo vrijeme često samo jedan član obitelji zarađivao, pa je bilo i logično da je ta osoba donosila odluke o načinu trošenja i raspoređivanja novaca. Danas uglavnom u obitelji rade oba partnera i doprinose zajedničkom kućanstvu, možda u jednakoj mjeri, ili koliko tko može. U svakom slučaju lakše je kad imate na hrpi ukupan iznos – lakše je plaćati račune, lakše je štedjeti i nema financijskih iznenađenja.

Novac u braku može biti uzrok nesuglasica, ali i ne mora – Photo by Jasmine Wallace Carter on Pexels.com

Zaključak: Bez obzira koju varijantu upravljanja novcem odaberete, mora vam biti jasno da je brak zajednica, partnerstvo i neka vrsta tima. Bit skladne zajednice ili partnerstva nije pobjeda, niti međusobno natjecanje članova zajednice, već njihova suradnja i međusobno pomaganje. Komunikacija je važnija od samog upravljanja novcem. Svi mi radimo pogreške ali bitno je to podijeliti s partnerom, pronaći zajednička rješenja i ne predbacivati si međusobne pogreške.

Koji je vaš “recept” za financije u braku?

Pogledajte i Ljubav i novac; Kako umanjiti svađe oko financija?💔

Ako vam se sviđaju sadržaji na ovom blogu, slobodno me zapratite 🙂

3 misli o “Vječna tema u braku: zajedničke ili odvojene financije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s