5 savjeta kako uštedjeti na ljetovanju

Ljeto je sve bliže, sunce nas sve više grije, bez obzira na mjere opreza zbog globalne pandemije, preko društvenih mreža već su vam počele stizati slike prijatelja i poznanika s mora, tj. pokraj mora, jer su se tek neki izuzetno hrabri odlučili okupati.

Ovo ljeto 2020. posebno je izazovno za planiranje putovanja na odmor, jer nije samo financijski faktor u pitanju nego i sigurnosni. Jedina stvar koju sa sigurnošću možemo reći – ljeto 2020. bit će potpuno drugačije od svih ostalih. I dok neke države istražuju i nabrajaju popise zemalja u kojima bi bilo sigurno ljetovati s obzirom na male postotke zaraženih virusom Covid-19, mi živimo u jednoj od takvih zemalja.

Ukoliko se u međuvremenu ništa ne promijeni i pretpostavimo da ćemo moći otputovati, evo nekoliko prijedloga kako isplanirati ljetovanje uz što manje troškova.

1. Pronađite pakete s popustima

Tu prije svega mislim na popuste koje možete dobiti direktno od hotela, popuste preko raznih portala za rezervaciju smještaja kao što su Booking, Airbnb i slično, kao i na popuste preko portala za grupne kupovine kao što su Crno Jaje, PonudaDana, KupiMe, Megabon i slične.

2. Iskoristite first minute ponude

Svi osjećamo posljedice krize pa tako i hoteli i pružatelji smještaja. Prošlih godina turistička sezona počinjala je puno ranije, ali evo kao što rekoh ovu godinu ćemo svi zapamtiti i to ne po dobrom. Nadajmo se onda da će se pojaviti i neke first minute ponude koje će biti povoljnije po cijeni, jer prazne kapacitete sigurno nitko ne želi. Raspitajte se u lokalnim turističkim agencijama (ako su otvorene) ili još bolje pogledajte ponudu preko interneta, a možete kontaktirati i hotele direktno.

3. Smanjite svoj budžet za vanpansionsku potrošnju

Na godišnjem smo obično opušteni, ne razmišljamo o trošenju, želimo se opustiti i odmoriti i kava ovdje, pizza tamo, možda čak i odlazak u restoran i potrošili smo možda i više nego što smo platili smještaj. Mislim ako imate dovoljno u budžetu nije to nikakav problem – dapače lokalni ugostitelji će vam biti zahvalni. Ali ako želite uštedjeti i štednja uz rivu sa sladoledom u ruci je dobro provedeno vrijeme, a salata i sendviči mogu poslužiti kao ljetni ručak – jer ionako nam je prevruće za sve 😉.

4. Iskoristite vikende za kupanje

Prethodnih godina razni auto prijevoznici nudili su usluge prijevoza do obližnjih mjesta na moru ( npr. Crikvenica ili Malinska na Krku) u vidu jednodnevnih izleta za kupanje. Naravno cijena je vrlo prihvatljiva i ukoliko ta mogućnost bude dostupna i ovog ljeta – zašto je ne iskoristiti? Možete uživati u svim ljepotama boravka na moru (makar jedan dan), a da pritom ne morate plaćati smještaj. I ako je bilo dobro, ponovite izlet.

Ako sami imate auto, ništa vas ne sprječava da organizirate izlet do obližnjih rijeka ili jezera koje također mogu biti odlično osvježenje u vrelim danima.

I kratak izlet na more može vas osvježiti! – Photo by Alfonso Escalante on Pexels.com

5. Razmislite o “staycation” varijanti

Možda ste čuli za taj termin, ali da kratko pojasnim – staycation je termin nastao za vrijeme nedavne recesije u SAD-u i sastavljen je od termina “stay” i “vacation” i u prijevodu bi bio nešto kao #ljetujdoma ili #godišnjidoma.

Doma u ovom slučaju ne znači u vlastitoj kući, već u svom gradu.

Mislite da svoj grad poznajete kao svoj džep, ali zamislite da ste turist koji posjećuje grad po prvi put. Koje biste znamenitosti pogledali, u koje muzeje otišli, gdje se okupali (bazeni, jezera i sl.), koji restoran posjetili i sl. Naravno da ćete za neke od tih obilazaka morati i nešto platiti, ali možda da pogledate i što se nudi od besplatnih događanja u gradu – koncerti na otvorenom i slično.

Nadam se da vam je ovaj članak proširio vidike i dao neke nove ideje i inspiracije za ovo ljeto. Bitno je da se odmorite, skupite nova iskustva i uspomene, da promijenite rutinu, isprobate nešto novo i drugačije.

Samo hrabro i sretno!

Jedna misao o “5 savjeta kako uštedjeti na ljetovanju

  1. Povratni ping: Kako provesti ljeto uz ograničeni budžet ?!🌞 | Štedimo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s