Novac i brak – kako razgovarati o financijama (posebno u doba krize)?

Kad sam napisala ovaj naslov, pala mi je na pamet uvodna špica iz serije Bračne vode (Love and marriage) i legendarni Bundy-jevi. Al Bundy, otac obitelji i jedini koji zarađuje u obitelji, sjedi na kauču i dijeli novčanice od 20 dolara svakom tko ga potapše po ramenu – ženi, djeci, a na kraju i kućnom ljubimcu 😀.

Možda ste se prepoznali u toj sceni.
Je li gospođa Bundy zadovoljna ili ne količinom novca koji dobije? Vjerojatno i nije.
I eto razloga za svađu….
Jedan od najčešći uzroka svađa u braku upravo je novac i trošenje istog.
Možda je netko u braku štedljiviji, drugi ima potrebu trošiti više….
Kao što smo već utvrdili novac je često tabu tema, razgovor o novcu uvijek je teško započeti i “odraditi”, a pogotovo sad kad nas sve pogađa ova kriza vezana uz virus Covid19.
A upravo sada bi trebalo razgovarati o novcu i napraviti pregled troškova, dugova, primanja u obitelji da se pokuša zajednički prebroditi ekonomske posljedice ove pandemijske krize.
Kako najbezbolnije razgovarati o novcu u braku?
Evo nekoliko ideja da minimalizirate svađe na tu temu;
1. Dogovorite sastanak u vezi financija
Da niste u karanteni savjetovala bih odlazak na neko javno mjesto, jer bi vam se vjerojatno bilo neugodno svađati pred nepoznatim ljudima. No, sad se pokušajte snaći na drugi način.
U razgovoru izbjegavajte počinjanje rečenica s “ti si spiskao/la”, “stalno trošiš novce na…” jer su predbacivanja i optužbe kontraproduktivni.
Nitko od nas nije savršen ni u kom pogledu pa tako ni po pitanju trošenja. Svi smo mi samo ljudi s manama i vrlinama. Imate li kakve strahove u vezi budućnosti, bojite se gubitka posla, sad je vrijeme da o tome popričate o partnerom.
2. Izbacite emocije iz razgovora
Ne mogu reći da sam ja uvijek razumna osoba koja ima savršenu samokontrolu. Nije rijetkost da usred razgovora podignem glas ako me tijek razgovora uzruja.
No, razgovor o osobnim financijama trebao bi biti racionalan, promišljen i proračunat (odlična fora!).
Ako vam to pomaže zamislite da razgovarate o tuđim financijama i koncentrirajte se isključivo na brojeve – dugovanja, kredite, prihode.
3. Odredite zajedničke ciljeve
Sad kada smo se našli u ovoj krizi, vjerojatno su se ciljevi o kojima smo donedavno razmišljali malo i promijenili. Planiranje godišnjeg odmora ili kupovina novog komada namještaja sada padaju u drugi plan pred razmišljanjima kako ostati likvidan; kako platiti režije, kredite, imati dovoljno za osnovne životne potrebe. Pogotovo ako je netko ostao bez posla ili nije siguran što nosi budućnost.
Razgovarajte s partnerom i odredite koji su vam u ovom trenutku zajednički ciljevi.
4. Napravite plan igre
Nakon što se uskladili i dogovorili zajedničke ciljeve zajedno odredite i budžet.
Možda u ovom trenutku treba odrediti neki prijelazni ili krizni budžet u kojem neće biti sadržano sve što bi bilo u budžetu da je situacija uobičajena.
Možda u ovom trenutku nema mjesta za štednju, ali sigurno ima stavki u budžetu bez kojih se ne može. Koncentrirajte se na osnovne troškove, vidite imate li dovoljno sredstava za ih podmirite, razmislite bez čega se može ili mora i kako ćete zatvoriti “financijsku konstrukciju”. Možda će vam odluku o brisanju kategorija iz budžeta olakšati i to što puno toga nije još uvijek nije otvoreno (kafići, restorani, kina…)
5. Ne zaboravite da ste tim
Sada je najbolje vrijeme da se ponašate timski. Kao i u sportu svaki član tima ima određenu ulogu i zadatke, a nemogućnost jednog člana tima da se nosi sa svojim dugom i troškovima kad tad će utjecati i na drugog člana tima, pa i na konačan rezultat. Ako je netko od vas trenutno u mogućnosti podmetnuti leđa i preuzeti na sebe veći dio financijskog tereta, bilo bi dobro da to sada i učini, jer ni ova situacija neće trajati vječno.

U svakom slučaju, ako ste uspjeli obaviti ovaj važan razgovor o financijama, nemojte tu stati. S vremena na vrijeme pogledajte gdje ste, kako vam ide i po potrebi uskladite svoj budžet – nešto oduzmite, nešto dodajte – ovisno o prihodima.

Naravno da ne postoji samo jedno rješenje koje odgovara svim brakovima i svim situacijama.
Svrha ovog članka je da vas podsjeti na važnost komunikacije i dogovora o tome kako upravljati novcem kao par.

Razgovarajte, ali i slušajte jedno drugo i ne zaboravite na važnost kompromisa.

Samo hrabro i sretno!

One thought on “Novac i brak – kako razgovarati o financijama (posebno u doba krize)?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s